Със 121 гласа за, 46 против и 2-ма въздържали се парламентът реши

...
Със 121 гласа за, 46 против и 2-ма въздържали се парламентът реши
Коментари Харесай

ЦИК ще решава с какви машини ще гласуваме на изборите

Със 121 гласа " за ", 46 " срещу "  и 2-ма  " въздържали се " Народното събрание реши ЦИК да дефинира техническите условия за машините за гласоподаване както и какъв да бъде техният програмен продукт. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, който депутатите гледат на второ четене.

Избирателната комисия ще взема решение и дали да купи или да наеме машините, а Държавната организация „ Електронно ръководство “, взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще тестват и сертифицират машините по условия, които ръководителите на трите организации слагат. Тестването и одобряването на машините пък би трябвало да се направи в 30-дневен период от датата на доставката им в България.

Народните представители отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия сред двете четения. Припомняме, че от Левицата желаеха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на профилираните устройства за гласоподаване да се прави от Министерския съвет, който при нужда да може да употребява други профилирани реализатори. От Българска социалистическа партия желаят още тестването и узаконяването на профилираните устройства за гласоподаване да се прави от Държавна организация " Национална сигурност ".  

" ЦИК се натоварва с несвойствени за нея дейности, тъй като се лишават отговорности на Министерския съвет. Така изборният развой ще бъде злепоставен, тъй като натоварените институции не могат да поемат тази отговорност. Това ще докара до безпорядък и комплициране на идните избори ", съобщи от трибуната Филип Попов от " Българска социалистическа партия за България ". 

Припомняме, че през вчерашния ден депутатите утвърдиха дефинитивно концепцията на ръководещите за въвеждане на смесено гласоподаване – и на машина, и с обичайна хартиена бюлетина. Устройства за гласоподаване ще има единствено в секциите с над 300 гласоподаватели, а всеки гласоподавател самичък има право да избере дали да ги употребява или да пусне гласа си с в изборната урна.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР